Een gedateerd Amerikaans spreekwoord zegt: There are no ugly women, just not enough booze. Flauw uiteraard, maar ik vraag me toch meteen af hoe Margarita er uit zag. Ongetwijfeld aantrekkelijk, zeker als je een paar naamgenoten achterover hebt geslagen. Maar de geschiedenis van deze cocktail met tequila, limoensap en triple sec, is een beetje wazig. Zoals zo vaak heeft succes vele vaders, blijkbaar geldt dat ook voor muzes en cocktailshakers.

Marjorie King

In de meest aangehaalde geschiedenis, schonk Carlos Herrera – Danny voor zijn vrienden – van restaurant Rancho La Gloria in Tijuana, deze cocktail voor het eerst. Hij zou de Margarita ontwikkeld hebben voor Marjorie King. Een jonge opkomende actrice die in het Spaans Margarita werd genoemd. Zij was volgens de overlevering allergische voor sterke drank. Behalve voor tequila, om de Nationale drank van Mexico wat drinkbaarder te maken, mengde hij de klassieke ingrediĆ«nten van het populaire tequila shot in een glas. Limoen en tequila, compleet met een zout randje rond het glas.

Margarita Sames

Niet erg geloofwaardig die drankallergie – meestal kater genoemd – met specifieke uitzonderingen. Gelukkig is er ook nog Margarita Sames. Deze rijke ‘socialite’ uit Dallas zou de cocktail voor in 1948 voor het eerst in elkaar hebben gedraaid op een feestje in haar vakantiewoning in Acapulco. En van de gasten was Tommy Hilton, die zou later als directeur van de gelijknamige hotelketen de Margarita wereldwijd op de kaar hebben gezet. Een fruitvliegje in de champagne bij dit verhaal is een reclame campagne van Jose Cuervo. Die stelden in 1945 al ‘Margarita: it’s more than a girl’s name’. Drie jaar voor dat Margarita Sames beweerde de cocktail met haar naam te hebben uitgevonden.

margarita
By Akke Monasso – I (Akke) created this work entirely by myself., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10697443

Andere bronnen stellen dat er helemaal geen vrouw in het spel was. Het zou een Spaanse versie van de klassieke cocktail ‘brandy daisy’ zijn. Daisy laat zich in het Spaans tot Margarita vertalen en met Brandy hoef je in Mexico niet aan te komen. Vergeet al het bovenstaande maar, maar zeker niet de triple sec in je Margarita. Het zorgt voor een van mijn favoriete cocktails. Vakantie in een glas en zomer in mijn hoofd. Perfect om de Kerstdagen te overleven.