Nee, deze post gaat niet over de huidige regering in Downing Street 10. Noch over het haar van de bewoner Boris Johnson. Dat had overigens makkelijk gekund, Boris Johnson zat op de elitaire kostschool met dezelfde naam. Je kan ook niet met droge ogen zeggen dat hij met een vaste hand regeert. Het zal je niet verbazen dat dit toetje van brokken merinque, rood fruit en slagroom op Eton is ontstaan. Volgens de overleving stond in de jaren 20 tijdens een cricket match een mand met een aardbeien Pavlova te wachten op de spelers. Als traktatie na de wedstrijd. Er ging echter een labrador op de mand zitten. De pavlova brak in stukken, het resultaat smaakte er niet minder om.

Gebroken Pavlova

Voor de duidelijkheid, een Pavlova is een vergelijkbaar mierzoet toetje van meringue. Dat maak je van stijfgeklopt eiwit, dat nadat er suiker, azijn en vanille zijn toegevoegd, je langzaam bakt. In AustraliĆ« combineert men meringue met slagroom en vers fruit, als aardbeien, passievrucht en uiteraard kiwi’s. Deze taart of dessert is opgedragen aan de befaamde ballerina Anna Pavlova, toen ze op toernee was Down Under. Sindsdien geldt het als nationale gerecht van zowel AustraliĆ« als Nieuw-Zeeland. Anna Pavlova, een absolute superster In haar tijd, overleed overigens een klein decennium later in het Haagse Hotel des Indes.

Eton Mess
Door Acabashi – Eigen werk, CC BY-SA 4.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71489234

Eton mess revisited

Terug naar de ontstaansgeschiedenis, mogelijk is de labrador fictie. Wel is zeker dat de Eton Mess voor het eerst is geserveerd tijdens een cricketwedstrijd tussen Eton en Harrow. Na die eerste keer is deze zoetigheid elk jaar vaste prik tijdens deze wedstrijd. Ook de uitleg van de naam Mess is niet eenduidig. De meest gehoorde verklaring is dat de ‘puinhoop’ een verwijzing is naar de slordige verschijningsvorm. Andere, meer klassieke bronnen, zeggen dat het een afgeleide van missum, latijn voor een portie eten, is. Militaire kringen verklaren het als een maaltijd die uit een pan of plek komt. De mess is tenslotte een militaire kantine. Zeker is dat een zoetekauw het lekker vindt.