Ophef in Maleisië – volgens een artikel in het AD van gisteren. Terwijl Kuala Lumpur opnieuw in lockdown ging en de restaurants moeten sluiten, liet een rijke inwoner zijn maaltijden gewoon bezorgen. Per helikopter. Hij liet onder valse voorwendselen de wentelwiek 170 kilometer noordelijker naar de stad Ipoh vliegen. Om daar 36 porties nasi op te halen. Dat leidde, begrijpelijk, tot commotie en tal van protesten. Mijn nieuwsgierigheid naar de precieze inhoud van deze bestelling was uiteraard gewekt.

Nasi Kandar

Toch was er lokaal al snel ook enig mededogen. Met name toen de bestelling om porties Nasi Kandar bleek te gaan. Deze vorm van nasi is volgens Maleisiërs verslavend. In het land noemt men het ook wel gekscherend ‘Nasi Ganja’. Terwijl die specerij uiteraard niet op de ingrediëntenlijst voorkomt. Deze Nasi komt oorspronkelijk uit Penang. Waar geïmmigreerde Tamil moslims hun curries mengden met witte rijst. Vandaar dat er dan ook uit een milde en pittige variant van Nasi Kandar te kiezen valt. Het gerecht dankt de toevoeging kandar aan een paal. Die droegen de oorspronkelijke straatventers over hun schouders. Als een juk, of kandar, met aan weerszijde een houten pot met daarin hun nasi.

Vergelijkbaar met Nasi Rames

Aan die houten pot schijnt dit gerecht een deel van haar specifieke smaak te danken. De rijst komt altijd met een aantal bijgerechten. Een beetje als onze Nasi Rames. Soms vlees, als gefrituurde kip, lam, of blokjes rundvlees en zelfs milt. Soms met vis of garnalen. Er zijn ook vegetarische varianten met aubergine of okra – lokaal ladyfingers. Steevast wordt de rijst overgroten met verschillende curry sauzen. Een proces dat men lokaal ‘banjir’ of overstromen noemt.

Nasi Kandar
Photo from www.thestar.com.my
https://www.thestar.com.my/metro/eat-and-drink/2019/01/10/nasi-brings-joy-near-campus

In de tussentijd is de bestellende rijkaard nog niet geïdentificeerd. De politie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld. Het leverende restaurant en de verhuurder van de helikopter zwijgen als het graf. Zij doen het af als een nogal grote bestelling. Blijkbaar toch een zaakje dat het daglicht niet kan verdragen. Net als bij alle verslavende middelen.