Wanneer je de taal niet spreekt, is de menukeuze in Italië een soort tombola. Een vat vol verassingen. Allemaal mooie, bijna poëtische namen, maar vaak geen flauw benul wat je op je bord krijgt. Het was dan ook meer geluk dan wijsheid dat ’tagliata’ een schot in de roos bleek. Zo had ik toentertijd geen flauw idee, dat het aangekondigde ingredient ‘grana’ oude harde kaas is. De generieke vorm van de bekende en beschermde Parmigiano Reggiano. Mijn bestelling leidde tot jaloersheid, misschien is bordnijd een beter woord, van mijn tafel- en wintersportgenoten. Bij de aanblik van dit heerlijke vleesgerecht, kregen ze spontaan minder trek in hun veilige lasagnes en obligate pizza’s.

Toscane

De oorsprong van dit gerecht is Toscane, een regio met een minder verfijnde keuken, dan je op het eerste oog zou verwachten. In de wat boerse Toscaanse keuken is minder plek voor pizza’s of pasta. In Italië staan Toscanen bekend als ‘Mangiafagioli‘, wat zich laat vertalen als boneneters. Naast de bekende favas (tuinbonen) kennen ze veel eigen varianten van witte bonen met mooie namen als toscanelli, cannellini en zolfini.

Tagliata

In het verlengde zijn Toscanen ook de ‘carnivori’ onder de Italianen. Deze streek huist van oudsher tenslotte het magnifieke Chianina ras. Reusachtige witte koeien met een schofthoogte tot over 2 meter. Ze snijden er niet alleen de fameuze Bistecca alla Fiorentina (ruim genoeg voor 2) uit. Toscane kent, zoals gezegd ook Tagliata (gesneden in het Nederlands, cut in het Engels). Het is zoals de vertaling al doet vermoeden een getrancheerde entrecote of andere smaakvolle steak. Geserveerd met geraspte Italiaanse harde kaas (grana), rucola en een dressing van enkel de zoetige ‘aceito balsamico’.

Tagliata

This photo of Peter’s Kitchen Bistro is courtesy of TripAdvisor

Meestal kies ik voor steaks zonder opsmuk. Zonder marinade, peper of saus. Maar dit gerecht is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens simpel om te maken. Een recept is overbodig. Je kunt het niet alleen op de grill bereiden, ook de pan of zelfs oven zijn prima geschikt. Lekker om te delen en typisch Toscaans. Perfect voor de feestdagen. Dus trek een lekker flesje flesje Chianti open en geniet.