Carpaccio van Octopus is esthetisch gezien een van de mooiste gerechten, die ik ken. Uiterst smakelijk bovendien en geen vergezochte variant van de originele carpaccio van rauw rundvlees.

Ik moet eerlijk toegeven dat er al twee onwaarheden in de korte kop van dit artikel staan. Allereerst is een octopus geen vis maar een weekdier. Bovendien is het beschreven gerecht geen carpaccio maar meer een terrine. Blijf me SVP vertrouwen, het eindresultaat van dit eenvoudige recept wordt heerlijk. Al eerder beschreef ik de geneugten van de octopus in een stukje over de vermaarde ‘pulpo callega’, deze keer een mooie bereiding van de Italiaanse eilanden. Voor dit recept is een hele octopus nodig. Koop er bij voorkeur 1 met 2 rijen zuignappen, deze zijn het smakelijkst. Het goede nieuws is dat een octopus eenvoudig is schoon te maken, met name omdat het geen skelet heeft. Slechts de inhoud van de kop, de ogen en het gebit (meer een snavel) moeten verwijdert worden. Meestal doet de visboer dit al.

www.tripadvisor.nl
bron: www.tripadvisor.nl

Kort recept voor Carpaccio van Octopus

Zoals al gezegd, is dit geen officieel carpaccio want de octopus verdwijnt in zijn geheel in de pan. Verwarm hiervoor groente en kruiden (bijv. ui, wortelen, laurierblad, jeneverbes en zwarte peper) in een grote pan. Zet de pan op en voeg de octopus in zijn geheel toe. Let op dat het geheel net niet aan de kook raakt. De stelregel voor de bereidingstijd is een half uur per pond octopus. Wanneer de tentakels beetgaar zijn, is de octopus gereed. Verwijder de tentakels en snij eventueel het mooiste (witte) gedeelte van de kop. Snij nu de onderkant van een grote petfles en prik 2 gaten in de bodem. Snij de bovenkant van de nieuw gekregen vorm wat in (makkelijk bij sluiten of verwijderen). Prop nu de tentakels (en wat kopvlees) in de fles. Stamp voortdurend aan en bewaar de octopus onder druk (iets zwaars) 24 uur in de ijskast. Snij de octopus uit de fles en in dunne plakken. Serveer als carpaccio met mooie olijfolie, citroensap en eventueel wat ruccula.