Een heerlijk gefrituurd balletje dat je in een cafe bij je drankje bestelt? Ik dacht ook aan een bitterbal. Maar het bovenstaande slaat ook op een veel oudere snack, ‘Arancini’. Arancini zijn gefrituurde risottoballetjes met een paneerlaagje van broodkruim. Het is al ruim 1000 jaar de favoriete snack van Sicilië. Een specialiteit uit die andere stad op het eiland, Messina. Oorspronkelijk waren ze daar conisch van vorm. Volgens de plaatselijk folklore werden Arancini ontwikkeld voor Koning Frederik van Sicilië, als handzame en mobiele lunch tijdens zijn geliefde jacht. Of als snack tussendoor als hij weer eens op veldslag ging. Al dat wapengekletter maakt tenslotte hongerig.

Arancini
Bron: http://www.lapiccolafontana.com

Stijgende faam van Arancini

De traditionele arancine is gevuld met rijst en ragù, de saus die buiten Italië steevast ‘Bolognese‘ wordt genoemd, op basis van gehakt en tomaat. Er bestaan inmiddels tal van varianten zoals ‘arancini con burro’ (bechamel saus), ‘con melanzane‘ (aubergine) of ‘con funghi’ (champigons). De naam betekent verrassend genoeg sinaasappeltje. Dat is een verwijzing naar de grootte en de kleur. Een goede Arancini is een beetje oranje of beter gezegd goudgeel na het frituren. Binnenkort kom je ze ook vast tijdens de vrijdagmiddagborrel tegen. Ze zijn namelijk al hip in tal van wereldsteden. Bekender dan de bitterbal in ieder geval en een stuk lekkerder dan de rest van het bittergarnituur.

Suppli al Telefono

In Lazio kennen ze hun eigen versie, de ‘Suppli’, wat een verbastering van surprise is. Ook deze Romeinse variant bevat geen salpicon (kenners zeggen nooit ragout of bechamel) of ‘Ragu’, maar risotto. Rijst met toevoegingen als gehakt, kip, ei en/of tomatensaus. Vroeger werden ‘suppli’ verkocht in zgn. ‘friggitoria’ (denk aan de Belgische Frituur), maar die zijn praktisch uitgestorven. Tegenwoordig is het ‘fingerfood’ voor bij de borrel. De populairste variant bevat een bolletje mozzarella en staat bekend onder de grappig naam ‘Suppli al Telefono‘. Naar aanleiding van de (telefoon)snoeren die ontstaan als je hem in twee breekt. En nee, er is nog geen draadloze versie.