Bretagne vormt een beetje vreemde eend in de bijt binnen Frankrijk. Denk alleen al aan het dorpje van Asterix, dat als enige piepkleine enclave de Romeinen weerstond. Bretagne heeft het een eigen taal en een sterke Keltische invloed. De naam Bretagne is niet voor niks afgeleid van ‘Britain’ (in Frankrijk: Grand Bretagne). Ook culinair staat het apart, niet alleen door de prachtige – koud water – vis en onovertroffen zeevruchten. Waar een groot – Zuidelijk – deel van Frankrijk verzot is op olijfolie, is Bretagne de streek van de boter.
Crêpes & Galette
Breizh, zoals ze Bretagne zelf noemen, is dan ook het land van de fameuze ‘crêpe’. De flinterdunne pannenkoek die door heel Frankrijk gegeten wordt. Ietsje minder bekend is de hartige variant ‘galette’, een donkerbruine pannenkoek op basis van boekweit. De Fransen noemen dat blé noir of sarrasin. Het is een pseudograan, dat – heel hip – geen gluten bevat. Voor het beslag meng je boekweitmeel met wat zout en water. Klop goed tot het beslag geen klontjes meer bevat. Laat het dunne beslag minstens een paar uur afgedekt staan. Bak de Galette vervolgens als een dunne pannenkoek in een beetje gebruinde boter (beurre noisette). De Bretonse galette vormt een heerlijk bodem voor een keur aan hartige vullingen. Klassiek is de ‘Galette complete’, gevuld met geraspte gruyere, boerenham en een spiegelei.
Breizh Cafe
In Parijs is het lokale filiaal van Breizh Cafe een geliefd verkooppunt van Bretonse specialiteiten. ‘Toutes Paris‘ komt op zondag in Le Marais (111 rue Vieille du Temple) bij het establishment van chef Bertrand Larcher brunchen. Hij serveert naast Galette complete, ook een versie met gerookte haring en Bretonse aardappels. Voor de zoetekauw zijn er galettes gevuld met appel of gepoft graan, honing en vanille ijs. Breizh cafe is zo’n succes onder Japanse toeristen, zij staan er letterlijk voor in de rij, dat er inmiddels een vestiging in Tokio geopend is. Maar wij kunnen ook gewoon naar Bretagne rijden.