Het is weer het seizoen voor de in Nederland onderschatte tuinbonen. Het voordeel van jonge tuinbonen, vroeg in het seizoen, is tweeledig. Ze smaken niet alleen beter, je hoeft de kleine boontjes niet dubbel te doppen. Dat laatste betekent niet alleen het boontje uit de peul halen, maar ook de dunne, doorzichtige velletjes verwijderen. En dat is arbeidsintensief, in ieder geval een irritant klusje.
In Mediterrane landen wordt de tuinboon meer op waarde geschat. In Frankrijk heet hij trouwens Febe, in Spanje Haba. Griekenland had in de oudheid zelfs een halfgod voor tuinbonen, Cyamites. Maar nergens is de ‘Fava’ zo populair als in Italië. Hannibal Lecter at ze in zijn Florentijnse tijd bijvoorbeeld graag met mensenlever en een glaasje chianti. Tenminste in de film, in het boek opteerde hij voor een Amarone. Een veel betere keuze bij lever. De filmmakers dachten echter dat het grote publiek die wijn niet zou kennen. Dus werd het de bekendere chianti. Tot zover de wine-food pairing, maar dat terzijde.
Guiseppe Verdi
De Fava (of tuin)boon vond een andere warm pleitbezorger in de fameuze Componist Guiseppe Verdi. Dat deze Maestro geen divo is bleek wel uit zijn citaat ‘Ik ben en blijf altijd een boer uit Le Roncole’, een dorp in de buurt van Parma. De wereldwijd gevierde Verdi bleef zijn hele leven een liefhebber van de boerenkeuken van zijn geboortestreek Emilia-Romagna.
Hij creëerde zelfs een eigen culinaire compositie door zijn geliefde tuinboon te combineren met de ham uit een nabij gelegen dorp San Secondo. Spalla Cotta (di San Secondo) is een gekookte varkensschouder, die als ham altijd tweede viool heeft gespeeld ten opzichte van de befaamde Parmaham. Toch heeft Spalla Cotta een oudere oorsprong dan de gedroogde Parmaham en dateert van voor 1170. Toentertijd werd er al belasting in natura mee betaald. De combinatie met tuinbonen kan de test des tijds glansrijk doorstaan. Ik maak dit gerecht met grote regelmaat.
Tuinbonen met Spalla Cotta
Een kind kan de was doen. Zelden was iets lekkers op tafel zetten zo makkelijk. Blancheer de losse bonen en verwijder eventueel het matte schilletje wanneer het te dik is. Snij een dikke plak Spalla Cotta of een andere mooie gekookte ham in kleine blokjes. Fruit de ham kort in olijfolie in een koekenpan. Voeg al snel de tuinbonen en teentje knoflook toe. Blus af met twee scheutjes witte wijn. Zet La Traviata op en serveer de tuinbonen met het restant van de witte wijn. Klassiek lekker.