Mij hoor je niet klagen, wanneer het een paar dagen warm is. Normaal moet ik voor zoveel zon een paar dure tickets aftikken. Naar Spanje of Brazilie. Eenmaal ter plekke, volg ik het tempo en gewoontes van de lokalen. En eerlijk gezegd kan ik wel aan de levenstijl van Spanjaarden wennen. 

Fer el Vermut

Zo is ‘fer el vermut’ (vermouth doen) een oud, van oorsprong Catalaans gebruik waar je de officiële (late) lunch aanvangt met een glaasje en een hapje. Zoals een plakje ham, olijfje, boquerones of wat calameres. Van dat werk, vaak kleiner nog dan Tapa’s. In de grote steden als Barcelona en Madrid schenken schenken ze nog zo’n 20 ambachtelijke produkten, waarvan er verscheidenen (Yzaguirre, Iris and Miró) uit het nabij Tarragona gelegen dorpje Reus komen.

Adios Gin y Tonica

Het is moeilijk voor te stellen, waar Gin en Tonic momenteel de toon zetten in bars, is vermouth een mogelijke opvolger uit onverwachte hoek. Dan heb ik het inderdaad over het fossiele drankje waar onze (groot-)ouders zo goedkoop dronken van werden. Ook in uberhip Barcelona dronk je tot voor kort alleen nog Gin y Tonica, maar good old Vermut, zoals de Catalanen het noemen is de laatste jaren bezig met een grootse come-back. De piepkleine klassieke vermuterías die jarenlang een marginaal bestaan leidden staan de laatste jaren in eens weer vol.

Vermut

Je zou het bijna vergeten maar ook Vermouth is ‘versterkte’ wijn. Ik kreeg onlangs een fles Miro Vermut uit Reus (bedankt Henk) cadeau. Hun druiven komen uit obscure lokale wijngebiedjes als Ribera d’Ebre en Campo Tarragona. Waar de wijnboeren vooral voor miswijn en Cava produceren. De verrijking met lokale kruiden als rozemarijn en basilicum maakt deze vermouth minder bitter dan de Italiaanse soortgenoten. Nu de temperaturen weer gaan stijgen van de weekend laat ik gewoon wat boquerones, inktvis  en olijven aanrukken en ga mee met deze Zonnige trend. Zin in de Zomer. 

 

vermut

Deze foto van La Casa del Vermut is beschikbaar gesteld door TripAdvisor